Tömegével szabadulnak meg a háziállatoktól a koronavírus miatt

Tömegével szabadulnak meg a háziállatoktól a koronavírus miatt

Pár nap alatt 50 kutya – ennyivel többet kell elhelyeznie a hódmezővásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesületnek a járvány kitörése óta. Egyre több olyan esettel találkoznak az állatvédők, hogy a koronavírustól félve megválnak a gazdik a kisállatoktól – miközben a kutyák, macskák nem kapják el a vírust, és náluk is ugyanúgy a higiéniára kell vigyázni, mint az embernél.

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre többen válnak meg a kedvenceiktől, mert félnek, hogy terjesztik a vírust.

– mondta el a ripostnak  Kerner Katalin, a hódmezővásárhelyi egyesület elnöke.

„Pár napja valaki ott hagyott a főtéren, kikötve egy kutyust. A legdurvább az volt, hogy nemrég felhívott minket egy kétségbeesett hölgy, hogy a férje megbolondult, agyonlőtte a németjuhászukat, nehogy elkapják tőle a vírust.”

Az állatok nem hordozzák az emberi koronavírust

Tömegével szabadulnak meg a háziállatoktól a koronavírus miatt

„Hallottunk olyan esetekről is, hogy nyuszikat, hörcsögöket, cicákat tesznek utcára. Jó lenne mindennek elejét venni, mert mára bebizonyosodott, hogy az állatok nem hordozzák a szervezetükben ezt a vírust, nem kell és nem is szabad megválni tőlük emiatt!”

– hangsúlyozta az állatvédő.

Teszteltették és otthagyták a cicát

Hasonló esetről számolt be a NOÉ Állatmenhely szóvivője, Schneider Kinga is a ripost-nak:

„Örökbefogadás előtt koronavírus-tesztet kértek egy cicára, és kiderült, hogy a cica szervezete korábban már találkozott a vírussal. De nem ezzel a koronavírussal, ami embert is megfertőz, az állatoknak is van saját koronavírusuk, és embert nem tudnak vele megfertőzni! Ennek ellenére szegény cicát otthagyták, nem vitték el …”

– emelte ki Schneider Kinga, aki hozzátette: „Arra is készülünk, hogy ha később több gazdi kerül kórházba, több állatról is gondoskodnunk kell majd.”

Tisztítsuk sűrűbben a bundájukat

„Minket is egyre több olyan gazdi keres, aki a koronavírus miatt aggódik”– mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

„Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az állatok az emberi koronavírust nem terjesztik. Ami fontos, hogy ne engedjük a kedvencünknek a „nyalakodást”, tisztítsuk sűrűbben a bundáját, talpát, mert maximum ott ragadhat meg a vírus, amit így behozhatnak a lakásba. Az is fontos, hogy ne engedjük oda a kutyánkat másokhoz! Ha hazaérünk, mossuk le szappanos vízzel a mancsát. Így nem kell attól tartani, hogy a bundáján, mancsán hazahozza a vírust. Annak pedig, aki a munkahelye elvesztése miatt aggódik, s azon töpreng, hogy abban az esetben el tudja-e látni majd a kutyáját, hangsúlyozzuk, hogy ideiglenesen az ételmaradékokkal is lehet etetni az állatot, de éhezni semmiképp se hagyja!”

– hangsúlyozta a szakember.

Kevesebb a kóbor eb, és többen akarnak örökbefogadni

Tömegével szabadulnak meg a háziállatoktól a koronavírus miatt

Kevesebb kutya szökik utcára a vírus elterjedése óta – ezt tapasztalják az ebrendészeti telepek. Lapunknak Tatabányáról és Ceglédről is ezt erősítették meg az ebrendészek: mióta többet vannak otthon az emberek, jobban vigyáznak a „lógós” ebekre.

Szintén a kijárási korlátozásoknak tudja be Óvári Andrása Vigyél haza alapítvány alapítója, hogy tőlük egyre többen szeretnének örökbe fogadni. Ez most a gyakorlatban a vírus miatt nehéz, ám ha valaki segíteni szeretne az árva állatokon, IDE KATTINTVA megteheti.

Fontos azt is tudni, hogy az ilyen gazdáknak alapból se kell sok indok, hogy állataikat ki vagy el dobják maguktól, ezért itthon se várható drasztikus állatelhagyás, ahogy eddig ilyen egy a fertőzésben sokkal súlyosabb helyzetben lévő országban sem fordult elő.

Fontos az is, hogy kövessük azokat a cikkeket és fejleményeket amik az állati fertőződésekről szól, mert keveset tudnak még a vírusról és mindennap jön új információ.