Imá­dod a ku­tyá­dat? Még job­ban fogod, ha ezt el­ol­va­sod!

Ku­tyád akár az éle­te­det is meg­ment­heti, kü­lö­nö­sen akkor, ha egye­dül élsz. Egy új ku­ta­tás sze­rint ugyanis az idő előtti ha­lá­lo­zás koc­ká­zata a fe­lére csök­ken azok­nál az egye­dül­ál­lók­nál, akik­nek van ku­tyá­juk. Az egyedül élő időseknek valóban a legjobb barátja a kutya: ezeknek az embereknek a körében ugyanis 33 százalékkal csökken annak esélye, hogy a következő 12 év során elhaláloznak, ha van egy kutyájuk. Erre a következtetésre jutott egy 3,4 millió idősebb ember bevonásával elvégzett svéd kutatás.

A kutyatartásnak a szívbetegségekre van a legnagyobb hatása. A kedvencek a korai halálozás kockázatát 33 százalékkal, míg a szív- és érrendszeri betegség előfordulásának kockázatát 11 százalékkal csökkentik – már csak azért is, mert aki kutyát tart, az egészen biztosan nem hanyagolja el a napi testmozgást.

Imá­dod a ku­tyá­dat? Még job­ban fogod, ha ezt el­ol­va­sod

De a kutya a magányt is enyhíti, ezt az élethelyzetet pedig a kutatók a krónikus betegségekhez hasonlítják. A gazdik számára nemcsak a kutya jelent megbecsült társaságot, hanem sétáltatás közben a többi gazdival is hamar szóba elegyednek, így aki kutyát tart, annak kevesebb az esélye az elszigetelődésre.

Az állattartás ezen kívül az immunrendszert is erősíti, mivel karban tartja a bélflórát. Érdekes adalék, hogy a kockázat legjobban a vadászkutyák, például a golden retrieverek, ír szetterek vagy a beagle-ek tulajdonosainál csökkent.

Imá­dod a ku­tyá­dat? Még job­ban fogod, ha ezt el­ol­va­sod

A svéd uppsalai egyetem kutatói olyan 40 és 80 év közötti emberek egészségügyi adatait ellenőrizték, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt a szívbetegség. A résztvevők egészségi állapotának alakulását 2001. január 1. és 2012. december 31. között követték.

Az adatok a kórházi adatbázisokból származtak, illetve a kutyatulajdonosok nyilvántartásából, amely 2001. óta szintén kötelező az országban.

A kutyák a világ legcsodálatosabb élőlényei! Oszd meg ezt a cikket a Facebook-on, ha Te is egyetértesz ezzel!