15 tény az állatokról, amiket nem tanít meg a biológia tanár.

Ah, már megint jönnek ezekkel az unalmas tényekkel – szinte halljuk, ahogy valami hasonló bukik ki belőled, miközben elolvasod a cikk címét. Pedig mi most tényleg igyekeztünk olyan információkat összeszedni, amiket általánosban vagy gimiben biztosan nem hallottál biológia órán. Higgy nekünk, nem bírod ki nevetés nélkül.

1. A gepárdok nem tudnak üvölteni, nyávogni és dorombolni viszont annál inkább. Így már nem is olyan félelmetesek a „kis” szőrgombócok, igaz?

2. Nemcsak mi, emberek jegyezzük el azt, akit szeretünk, hanem a pingvinek is. A hím csinos kaviccsal kéri meg a nőstény szárnyát, hogy aztán boldogan éljenek együtt, amíg meg nem halnak.

3. Funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat segítségével a kutatók rájöttek, hogy a kutyák képesek felismerni a gazdájuk hangját, és ilyenkor rögtön a szeretethez hasonló érzés önti el őket.

4. Ha egy elefánt ideges, stresszes, akkor a csorda tagjai mindent megtesznek azért, hogy felvidítsák. Az orrmányukkal kedvesen simogatják a szomorú fánit, közben pedig a gügyögéshez hasonló hangokat hallatnak.

5. Néha a bébielefántok úgy szopják az orrmányukat, ahogy a kisbabák szokták a hüvelykujjukat. Hiába, tudtuk, hogy ők a legédesebb állatcsemeték!

6. Ha egy varjú bajban van, a társai otthagynak csapot-papot és a segítségére sietnek.

7.  teheneknek van legjobb barátjuk.

8. A patkányok nevetnek, ha megcsiklandozzuk őket. Kérdés, hogy ki akar egyáltalán megcsiklandozni egy patkányt…

9. A vidrák kézen fogva alszanak a víz felszínén, hogy a hullámok ne sodorják el őket egymástól.

10. A katicabogarak csoportját angolul úgy hívják, hogy „loveliness”. Ez magyarul kb. annyit jelent, hogy kedvesség, bájosság.

11. Kiderült, hogy a pókoknak apró MANCSAIK vannak, akárcsak a macskáknak vagy a kutyáknak. Bár ezt sokan cukinak találják, mi továbbra is viszolygunk ezektől az ízeltlábúaktól – mancsok ide vagy oda.

12. És ha már pókok – néhány faj apró békákat tart háziállatként, amik kvázi megvédik őket a ragadozóktól.

13. A jegesmedvék egyik cuki és vicces szokása, hogy párnát formáznak a hóból, mielőtt lefeküdnének aludni.

14. Néhány halfaj jelnyelvet használ, amikor más fajokkal szeretne kommunikálni.

15. A mókusok akaratlanul is több száz fát ültetnek el évente. Az összeszedegetett magvakat ugyanis mindig a földbe ássák, ám a legtöbbször elfelejtik, hova rejtették el őket. Így azonban lehetőséget teremtenek egy pici életnek, hogy növekedésnek indulhasson.

+1 Ismerős a kép, amikor a koalák éppen ölelgetik a fákat? Nos, nem azért teszik, mert annyira szeretik, hanem mert így húzzák meg a körzetük határait. Az állatoknak ugyanis külön területük van, amit a mellkasukon lévő mirigyből kibocsátott illattal jelölnek meg.